söndag, juli 22, 2007

Ön Hvar

Nu är vi hemma från vår resa. Förra året besökte vi Tolon i Grekland och då la jag upp texten under ett antal rubriker, tänkte göra likadant här. Inlägget om Tolon hittar du här (en bit ner)

Hvar

Ön:
Hvar är en lavendeldoftande ö med pinjeträd och klippiga badplatser eller stenstränder. Charterresenärerna har börjat hitta hit och bor ofta i staden Jelsa som vi besökte men inte kan rekommendera. Bo istället i Hvar stad som är helt fantastisk med mysig hamn, gamla gränder och många restauranger. Att titta på alla stora båtar var ett stort nöje varje kväll! Många jetsetare men för den sakens skull inte särskilt dyrt.

Boende:
Vi bodde den här gången i en helt fantastisk lägenhet. På Hvar finns det en del hotell men det vanligaste är att man bor privat i lägenhet. Eftersom vi var ett sällskap på sex personer och dessutom inte hade bokat innan så tog det ett tag för oss att hitta ett boende som vi var nöjda med. Men, bevisligen ska man inte ge sig så lätt, för vi hittade drömstället till slut!! Ett lägenhet för sex personer i etage med tre sovrum varav två med strålande havsutsikt och utgång till gemensam balkong. Två fräscha badrum, allrum och kök MED DISKMASKIN! Bättre än hemma till och med. Ägaren var jättetrevlig och kom med nyplockade vindruvor från trädgården. Utsikten från balkongen slår verkligen allt jag tidigare varit med om, de var lätt värt de branta trapporna som man var tvungen att bestiga varje dag från stranden eller staden. Avståndet till stranden skulle jag tippa till 500 meter och till Hvar stad tog det 20 minuter att gå längs strandpromenaden. För sex personer betalade vi 170 Euro per natt.

Bästa restaurangen:
Jag var nöjd med i stort sett all mat jag år. Pasta med hummer på restaurang Hanibal som ligger på torget är en höjdare. Prova också nyfångad fisk på restaurangen som jag inte kommer ihåg vad den heter men som ligger precis där Jadrolinijas båtar lägger till i hamnen. Överlag finns mycket fisk men de flesta restauranger serverar också bra kötträtter. Många har pasta och det finns nästan alltid vegetariska alternativ. Priserna är en bra bit under vad vi har i Sverige. Be om att få Grillade grönsaker till köttet/fisken istället för till exempel French fries. Finns nästan alltid och smakar SÅ gott!!

Bästa lunchstället:
Köp färskt bröd och frukt i någon supermarket och ät på stranden eller när du tar en siesta på rummet är mitt bästa tips. Det finns någon restaurang här och var längs med strandpromenaden men att promenera in till Hvar stad för att äta lunch gör man inte, det är oftast alldeles för varmt för det!!

Shopping:
Ön är känd för sin lavendel som du kan köpa i fina tygpåsar att ha i linneskåpet eller på toaletten, eller som olja. En hel del turistsouvenirer finns också. Utöver detta finns faktiskt en hel del bra shopping med butiker som Quicksilver och Benetton. Många små mysiga butiker i gränderna.

Bästa stranden:
Badar gör du från klippor eller stenstränder. Badskor är ett måste då det är lättare att komma i och dessutom finns det en hel del sjöborrar som du då slipper att oroa dig för. Gå längs strandpromenaden och hitta din egen favoritremsa. Här och var finns solstolar att hyra. 25 kona styck kostade de där vi var. (1 kona=1,3 kronor) Vattnet är rent och kristallklart, till och med i hamnen i Hvar stad.

Utflykter:
En dag tog vi bilen och besökte de andra största städerna på ön. Jelsa var, som jag tidigare skrivit, ingen höjdare. Alldeles för litet för min smak, inget att titta på. Men det var ändå mysigt det lilla som fanns. Stari Grad heter en annan stad där bilfärjorna från fastlandet och de andra öarna lägger till. Den är inte heller något speciellt.
Vill du kan du besöka borgen som breder ut sig ovanför Hvar stad. Du lär få en vidunderlig utsikt men det var helt enkelt för varmt för att vi skulle gå upp så jag kan inte svara på om det är värt det eller inte.

Ta sig hit:
Antingen bilar du ner genom Europa och tar färja från Split. Jag tror också att det finns en båt från Italien. Eller så flyger du ner till Split och tar sedan ut på ön med färja. Det går både att åka bilfärjan som tar 1,45 min eller passagerarfärja som tar ca en timma. Båtarna går flera gånger per dag och det vanligaste bolaget som kör heter Jadrolinija.

Vi valde flygstolar och åkte med Ving men flera bolag kör paketresor då flyg, transfer och boende ingår. En sista minuten-flygstol kostade 3300 kr per person.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Ja, Hvar stad är verkligen härlig och jag kan intyga att ett besök på borgen "Fortica" är värt besöket. De som orkar trotsa värmen och ta sig upp, antigen till fots eller med bil, vespa eller cykel, får en vidunderlig utsikt över staden. Helt fantastiskt!

Anonym sa...

Ja fortet ja, sååå fin utsikt, det tar ju bara 20 min att gå (det orkar väl all eller?) ta med en vattenspruta som jag gjorde... det funkar! Kolla in fängelset, det var fascinerande att se. Hvar stad är kanon! men två veckor är max i denna stad, mot augusti strömma folk in och det blir nästan upplopp på torg o på alla ställen på kväållen, allt är reserverat, svårt hitta stolar på de mysiga trottoarcafeerna på kvällen. Men Kroaterna är ju mycket trevliga & icke-gåpåiga som faktiskt greker är.

Johanna sa...

Okej, kan vara bra att veta tills nästa gång men vi hade helt enkelt ingen lust.